Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι συνταξιούχοι,

Ζούμε μια πρωτοφανή για τα μεταπολεμικά δεδομένα οικονομική, κοινωνική και θεσμική καταστροφή.
Κατακτήσεις που θεμελιώθηκαν με πολύχρονους δημοκρατικούς και κοινωνικούς αγώνες οδηγούνται στην Προκρούστεια κλίνη, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον που μας γυρνάει αίωνες πίσω.
Εμείς οι συνταξιούχοι μαζί με τους νέους, τους άνεργους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα αποτελούμε τα στοχευμένα θύματα της μεγαλύτερης σύγχρονης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Έχουμε καταστεί τα υποζύγια που καλούνται να σηκώσουν τα βάρη της κρίσης και μάλιστα προς όφελος αυτών που την δημιούργησαν, αυτών που και σήμερα όπως επί δεκαετίες, λυμαίνονται προκλητικά και πολλαπλά τον τόπο.
Όσα όνειρα, όσους στόχους και προσδοκίες χτίσαμε κατά τα εργάσιμα χρόνια, ώστε να  απολαύσουμε μετά την συνταξιοδότησή μας, σήμερα βλέπουμε να γκρεμίζονται άγρια και σαρωτικά.  
Οι μνημονιακές πολιτικές επιφυλάσσουν και περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις, ενώ αφαιρούν κάθε προσδοκία για ασφάλεια και προστασία. Τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται ένα βήμα πρίν την κατάρρευση. Κοινωνικές δομές καταστρέφονται ή ιδιωτικοποιούνται, η φαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη διαλύεται και ιδιωτικοποιείται. Η κρατική χρηματοδότηση, με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις μειώνεται, η δραματική αύξηση της ανεργίας αφαιρεί σημαντικούς πόρους από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.


Παρά τους πρωτοφανέρωτους αγώνες από τα ριζοσπαστικοποιημένα λαϊκά στρώματα που αναπτύχθηκαν κόντρα στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και ξεπερνώντας αλλεπάλληλα  εμπόδια, συγχρονισμένες επιθέσεις και συντονισμένες δυσφημήσεις, δέν καταφέραμε ν’ αποτρέψουμε αυτές τις πολιτικές. Όμως οι αγώνες αυτοί ανέτρεψαν δύο κυβερνήσεις, άλλαξαν το πολιτικό σκηνικό στη χώρα, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για μελλοντικές επιτυχίες και ανατροπές.

Οι συνταξιούχοι δεν είμαστε οι παρίες αυτής της κοινωνίας. Με την πολυετή ένταξή μας στην παραγωγική διαδικασία συνεισφέραμε στην παραγωγή του πλούτου της χώρας. Με την εργασία  και με τις εισφορές μας στο ασφαλιστικό σύστημα, επενδύσαμε στην ελπίδα αξιοπρεπών γηρατιών. Δεν πρέπει  να αφήσουμε να πάνε χαμένα αυτά που προσφέραμε. Απαιτείται  όμως να συνεννοηθούμε για κάποια πράγματα που αποτελούν προϋποθέσεις για την αποτελεσματική αναστροφή της καταστροφικής πορείας.

Τι συνταξιουχικό κίνημα χρειαζόμαστε:

 -Αυτό που ακόμα ανέχεται την αδράνεια και την έλλειψη συντονισμού των συνταξιουχικών σωματείων;
-Αυτό που θεωρεί πως μοιραία εξαρτάται από το παλιό συνδικαλιστικό κατεστημένο, με τις γνωστές αντιλήψεις και πρακτικές που το οδήγησαν στην σημερινή  απαξίωση και τον μαρασμό;
- Αυτό που συνεχίζει να πορεύεται με τον απομονωτισμό  κάποιων "καθαρών" από την μια μεριά και με τον  καταστροφικό συντεχνιασμό από την άλλη;
- Θέλουμε να  αποκτήσει αγωνιστικό προσανατολισμό και δράσεις;
-Θα απαιτήσουμε τον εκδημοκρατισμό του με την δυνατότητα έκφρασης όλων των υπαρκτών δυνάμεων, μέσα από την απλή αναλογική, και με την σφυρηλάτηση της ενότητας, ή θα ανεχθούμε τις καθεστωτικές συμπεριφορές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές που δυστυχώς κάποιοι δέν λένε να ξεπεράσουν;

Με μια τέτοια αντίληψη για το συνταξιουχικό κίνημα προχωράμε στις εκλογές του Συνδέσμου και με τέτοια κριτήρια ζητάμε και από τους συναδέλφους να κάνουν την επιλογή τους. Γιατί:

-Πρέπει να διασφαλίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα του ασφαλιστικού μας συστήματος, απαιτώντας την ακύρωση των αντιασφαλιστικών νόμων, την επιστροφή των απωλειών, την ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης.
-Γιατί η δημόσια υγεία είναι κοινωνικό αγαθό. Για να σταματήσει η επιβάρυνση των ασφαλισμένων και η ιδιωτικοποίησή της.
-Γιατί για να στηρίξουμε τα αιτήματα μας και τις διεκδικήσεις μας, πρέπει να στηρίξουμε τους αγώνες των εργαζόμενων των ανέργων των λαικών στρωμάτων και να στηριχθούμε από αυτούς.
-Γιατί και τα ιδιαίτερα αιτήματα του κλάδου μας,  μπορούν να προωθηθούν και να λυθούν  μέσα από τον συνολικό αγώνα για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, αντίθετα από λογικές που προκρίνουν δήθεν  διαφορετικότητες ή ακόμη και μοναδικότητες.
-Γιατί ο συνταξιούχος πρέπει να βλέπει στο σωματείο του το στήριγμα στα προβλήματά του. Αυτό που θα δώσει περιεχόμενο στην καθημερινότητα του αλλά πρώτα και κύρια εξασφάλιση των όρων διαβίωσης.
-Γιατί ο Σύνδεσμος πρέπει να έχει άποψη και θέση όχι μόνο για τα στενά συνταξιουχικά προβλήματα, όχι μόνο για τις απαραίτητες πολιτιστικές και ψυχαγωγικές του ανάγκες, τις μορφές επικοινωνίας, στήριξης και αλληλεγγύης  αλλά και για όσα ευρύτερα επηρεάζουν την ζωή κάθε συνταξιούχου είτε αφορούν τον ίδιο είτε τα παιδιά και τα εγγόνια του.
-Γιατί αν είναι να συγκρουστούμε για κάτι μπορούμε να το κάνουμε με σεβασμό στη διαφορετική άποψη, χωρίς χαρακτηρισμούς, ύβρεις, υπονοούμενα για την ηθική κάποιων και χωρίς δικαστικές προσφυγές. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε ακόμα συνάδελφοι
.
Εμείς
σαν ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ εκφραζόμαστε από τις ιδέες που καταθέτουμε παραπάνω. Γι’ αυτά δεσμευόμαστε να αγωνισθούμε κι ελπίζουμε ότι
Εσύ
θα εκτιμήσεις την διαφορά των ιδεών και των πρακτικών και θα τις ενισχύσεις με την ψήφο σου. 


 Τώρα το λόγο έχεις εσύ

Στηριξε τους υποψηφίους της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου