Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Καθυστερημένο μέν, αναγκαίο δε


Αυτά που δεν καταφέραμε να πούμε στη Γ.Συνέλευση του Σ.Σ.Ε.Α.Π.Α.Ε

Πολλές φορές αναρωτιέσαι αν είναι σκόπιμο, ,ή, αν έχει αξία να τοποθετηθείς και να πεις την γνώμη σου σε ένα σώμα, όπως αυτό της Γ.Συνέλευσης, που ξέρεις εκ των προτέρων ότι η συντριπτική πλειοψηφία, εκτός από λίγες εξαιρέσεις, έρχεται όχι για να ακούσει αλλά για να στηρίξει, άκριτα, αυτούς που έχει εκλέξει. Αυτό φάνηκε και στη φετινή Γ.Σ. όπου πολλοί αδυνατούν να ανεχθούν μια διαφορετική άποψη. Πέρα από το γεγονός βέβαια ότι οι έκτακτη κατάσταση με το κορωνοϊό, μείωσε τη συμμετοχή κάτω που μισού, των συνήθως παρόντων.
Γιατί αυτό που μπορούσε να ρωτήσει κανείς το σώμα είναι αν ερχόμενοι στη Γ.Σ. έκαναν ένα δικό τους απολογισμό για τη δράση του Συνδέσμου, πριν ακούσουν την εισήγηση του ΔΣ, που έτσι, ή, αλλιώς, πρέπει να «ευλογήσει τα γένια του». Να αναρωτηθούν π.χ. αν κατάλαβαν ότι με την περσινή τους έγκριση να διορισθούν οι αντιπρόσωποι στο Συνέδριο της ΑΓΣΣΕ, παραβίασαν το καταστατικό και έδωσαν τη δυνατότητα στη εκάστοτε πλειοψηφία να ακυρώνει το μόνο θεσμικό μέσο που έχουμε για την δημοκρατική λειτουργία του Συνδέσμου. Το καταστατικό του. Αλλά η ζωή τιμωρεί και πολλές επιλογές γυρνάνε μπούμεραγκ. Γιατί ο Σύνδεσμός που παραβίασε το καταστατικό γίνεται ο εισαγγελέας για την τήρηση της νομιμότητας στις εκλογές των συνταξιούχων του ΕΚΑ, την οποία νομιμότητα, ή, μη δεν την έχει διαπιστώσει!!!!!! Με τι φερεγγυότητα άραγε!!!!!!!!!!
Θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς τους συναδέλφους πως κρίνουν το γεγονός ότι στις Γ.Συνελεύσεις , υπάρχει έστω αυτή η συμμετοχή των τριακοσίων –τετρακοσίων ατόμων [δεν μιλάμε για τη κοπή της πίτας όπου συγκεντρώνονται πάνω από χίλιους, γιατί άραγε;;;;;], αλλά στη τελευταία απεργία-συγκέντρωση για το ασφαλιστικό παραβρέθηκαν δέκα, ναι δέκα, συνάδελφοι, εκ των οποίων τέσσερα μόνο μέλη ΔΣ!!!!! Θεωρούν άραγε ότι το συγκεκριμένο ασφαλιστικό εξασφαλίζει τα συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα; Δίνει μήπως αυξήσεις; Η μήπως το καθιστά βιώσιμο μέχρι το 2070 όπως ισχυρίζεται ο Βρούτσης; Να θυμίσουμε για όσους, λόγω ηλικίας, δεν έχουν χάσει τη μνήμη τους, ότι τη βιωσιμότητα την εξασφαλίζουν……..κατά καιρούς, από το 1990 και ύστερα όλοι, όσοι πέρασαν αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις!!!!!
Γιατί πώς μπορεί να είναι βιώσιμο ένα ασφαλιστικό σύστημα όταν μειώνονται τα έσοδα του λόγω της ανεργίας, τη επισφαλούς εργασίας, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, τη καταλήστευση των αποθεματικών του και την προώθηση της ιδιωτικοποίησης του.[Τι ειρωνεία για τους νεοφιλελεύθερους που θεοποιούν την ελεύθερη αγορά και την ιδιωτικοποίηση των πάντων, η έκκληση για στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, τώρα που τρέχουμε και δεν φτάνουμε με το κορωνοϊό!!!!!!] Γιατί όπου και να στρέψεις το βλέμμα και τις προσπάθειές σου σκοντάφτεις πάνω στις μνημονιακές ρυθμίσεις που τόσο πιστά ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα.
Εκτός αν η παρουσία στις συγκεντρώσεις έχει να κάνει με τον οργανωτή του. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, ο Σύνδεσμος έχει τις προτιμήσεις του!!!!!!Δεν πάμε όπου νάναι…….Θέλουμε να ‘συχνωτιαζόμαστε’ με τους δικούς μας……Γι’ αυτό συμμετέχουμε στη ΑΓΣΣΕ, γι’ αυτό καταγγείλαμε το ΕΚΑ στις φετινές εκλογές………
Και αν έβαζες το ερώτημα αν όλα αυτά είναι η αιτία για την αποστασιοποίηση των συναδέλφων, αν είναι η αιτία των εκατοντάδες νέοι συνταξιούχοι του κλάδου μας αρνούνται να εγγραφούν στο Σύλλογο, σίγουρα θα ακούγαμε μεγάλες κουβέντες για την προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε για να πλησιάσουμε αυτούς τους συναδέλφους, αλλά, προς θεού……μην αλλάξουμε τίποτα!!!!!
Αναρωτήθηκε κανείς, άραγε, ότι το πρόβλημα του Συνδέσμου δεν είναι, μόνο και τόσο, αυτά που κάνει, αλλά, αυτά που δεν κάνει. Ότι του λείπει ένας προσανατολισμός που θα αναδεικνύει  τις αιτίες των προβλημάτων, των δικών μας και τις κοινωνίας γενικότερα. Ότι του λείπει ένας πολιτικός λόγος-πολιτικός, για όσους καταλαβαίνουν και όχι κομματικός που τον συγχέουν ορισμένοι σκοπίμως- που θα οξύνει τις συνειδήσεις των συναδέλφων και θα γίνεται μάχιμη δύναμη στο αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων  του και όχι δύναμη ανάθεσης στους ‘πεφωτισμένους’.
Ένας προσανατολισμός που δεν θα βολεύεται στη διατήρηση κοινωνικών ερεισμάτων και μιας μικροεξουσίας, του παλιού συνδικαλιστικού κατεστημένου του τόπου μας, που προσπαθεί με νύχια και με δόντια, από τη ΓΣΕΕ μέχρι το τελευταίο σωματείο να μην αλλάξει τίποτα, είτε πρόκειται για σωματεία εργαζομένων, είτε, συνταξιούχων, αλλά θα αναζητά τρόπους συμπόρευσης με όλες τις ζωντανές και μάχιμες δυνάμεις, ανεξάρτητα τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις.
Άραγε αναρωτήθηκε κανείς τίποτα από αυτά; Είδωμεν…..

*Τελικά με απόφαση του ΔΣ, που ενεργοποίησε εξουσιοδότηση της ΓΣ αναβάλλονται, λόγω κορωνοϊού, οι αρχαιρεσίες μέχρι νεωτέρας……..

                                                                                                                         Χ.Π.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου