(Τρ. 29/7/14 - 13:33)
ΕΝΩΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να παραδοθεί στην κυβέρνηση η έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών(ΚΕΠΕ), η οποία αποτελεί και βασικό εργαλείο της κυβέρνησης και της τρόικας για την νέα αντιασφαλιστική ανατροπή που έχει δρομολογηθεί για το φθινόπωρο.
Όπως, μάλιστα,τόνιζαν συνδικαλιστικά στελέχη στην Iskra, η νέα φθινοπωρινή αντιασφαλιστική επιδρομή θα αποτελέσει το θλιβερό επιστέγασμα των τελευταίων τεσσάρων ετών λεηλασίας του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας (αυξήσεις ορίων ηλικίας, "τσεκούρι" σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, κατάργηση προνοιακών επιδομάτων κλπ)!
Τόσο η δημοσιοποίηση όσο και η εκπόνηση της προαναφερθείσας μελέτης αποτελούν προκλητικές μεθοδεύσεις για να γίνει ένα ακόμα βήμα στην περαιτέρω συμπίεση των συντάξεων και των άλλωνπαροχών, είτε στο σκέλος του αριθμού των δικαιούχων (π.χ. κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων) είτε στο σκέλος της καθ’ αυτής δαπάνης.
Πέραν της περιγραφής των μέτρων που ελήφθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα, τα οποία παρουσιάζονται σκανδαλωδώς ως κινούμενα στη «σωστή κατεύθυνση» (π.χ. μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και συνακόλουθη στέρηση των ασφ. ταμείων από πολύτιμους οικονομικούς πόρους), η έκθεση του ΚΕΠΕ επιχειρεί να δώσει ένα επιστημονικοφανές επίχρισμα στις «λύσεις» που είναι έτοιμη να λάβει η κυβέρνηση προς όφελος των εγχώριων και ξένων πολιτικο-οικονομικών ελίτ.
Διαφορετικά δεν είναι εφικτό, ακόμα και για ένα οργανισμό – παραγγελιοδόχο της κυβέρνησης όπως είναι το ΚΕΠΕ, να δικαιολογήσει το γιατί πρέπει να κοπούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις γυναικών με ανήλικο τέκνο, όταν μάλιστα αυτό το μέτρο οικογενειακής προστασίας, επηρεάζει σε αμελητέο βαθμο το μέσο όρο συνταξιοδότησης των γυναικών εν συγκρίσει με τους άνδρες.
Ο υπερτονισμός των εξαιρέσεων, όπως αυτής παραπάνω, εξυπηρετεί τη σκοπιμότητά της, που δεν είναι άλλη από το να παρουσιαστεί συνολικά το ασφαλιστικό σύστημα ως υπερβολικά «γενναιόδωρο» προς τους εργαζόμενους. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι το 2010 η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ελλάδα ήταν 62,34 έτη (62,39 έτη για τους άνδρες και 62,31 έτη για τις γυναίκες).