Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΠΕ, «ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ» ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!



(Τρ. 29/7/14 - 13:33)    
ΕΝΩΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να παραδοθεί στην κυβέρνηση η έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών(ΚΕΠΕ), η οποία αποτελεί και βασικό εργαλείο της κυβέρνησης και της τρόικας για την νέα αντιασφαλιστική ανατροπή που έχει δρομολογηθεί για το φθινόπωρο.
Όπως, μάλιστα,τόνιζαν συνδικαλιστικά στελέχη στην Iskra, η νέα φθινοπωρινή αντιασφαλιστική επιδρομή θα αποτελέσει το θλιβερό επιστέγασμα των τελευταίων τεσσάρων ετών λεηλασίας του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας (αυξήσεις ορίων ηλικίας, "τσεκούρι" σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, κατάργηση προνοιακών επιδομάτων κλπ)!  
Τόσο η δημοσιοποίηση όσο και η εκπόνηση της προαναφερθείσας μελέτης αποτελούν προκλητικές μεθοδεύσεις για να γίνει ένα ακόμα βήμα στην περαιτέρω συμπίεση των συντάξεων και των άλλωνπαροχών, είτε στο σκέλος του αριθμού των δικαιούχων (π.χ. κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων) είτε στο σκέλος της καθ’ αυτής δαπάνης.
Πέραν της περιγραφής των μέτρων που ελήφθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα, τα οποία παρουσιάζονται σκανδαλωδώς ως κινούμενα στη «σωστή κατεύθυνση» (π.χ. μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και συνακόλουθη στέρηση των ασφ. ταμείων από πολύτιμους οικονομικούς πόρους), η έκθεση του ΚΕΠΕ επιχειρεί να δώσει ένα επιστημονικοφανές επίχρισμα στις «λύσεις» που είναι έτοιμη να λάβει η κυβέρνηση προς όφελος των εγχώριων και ξένων πολιτικο-οικονομικών ελίτ.
Διαφορετικά δεν είναι εφικτό, ακόμα και για ένα οργανισμό – παραγγελιοδόχο της κυβέρνησης όπως είναι το ΚΕΠΕ, να δικαιολογήσει το γιατί πρέπει να κοπούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις γυναικών με ανήλικο τέκνο, όταν μάλιστα αυτό το μέτρο οικογενειακής προστασίας, επηρεάζει σε αμελητέο βαθμο το μέσο όρο συνταξιοδότησης των γυναικών εν συγκρίσει με τους άνδρες.
Ο υπερτονισμός των εξαιρέσεων, όπως αυτής παραπάνω, εξυπηρετεί τη σκοπιμότητά της, που δεν είναι άλλη από το να παρουσιαστεί συνολικά το ασφαλιστικό σύστημα ως υπερβολικά «γενναιόδωρο» προς τους εργαζόμενους. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι το 2010 η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ελλάδα ήταν 62,34 έτη (62,39 έτη για τους άνδρες και 62,31 έτη για τις γυναίκες).
Μάλιστα, συγκρινόμενη με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, η χώρα μας διαφέρει ελάχιστα. Αρκεί να σημειώσουμε ότι για το ίδιο έτος ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην ΕΕ των 27 χωρών είναι 62,07έτη ενώ για την ευρωζώνη είναι 62,06 έτη. Δηλαδή, το προκλητικά γενναιόδωρο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα χορηγεί όχι νωρίτερα αλλά αργότερα κατά περίπου ένα τρίμηνο, από το μέσο όρο…
Η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος που σχεδιάζεται από κυβέρνηση και τρόικα έχει άμεση σύνδεση με την κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται για την αγορά εργασίας. Το μεγάλο κεφάλαιο από αυτή την πολιτική βγαίνει διπλά κερδισμένο. Από τη μία πλευρά εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας και εμπειρίας παραμένουν στην αγορά εργασίας και συνεχίζουν να ανταγωνίζονται τους νεότερους συναδέλφους τους, συμπαρασύροντας προς τα κάτω το μέσο μισθό.
Από την άλλη πλευρά τόσο οι εργοδότες απαλλάσσονται από το να πληρώσουν στο ασφαλιστικό σύστημα για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης, αυξάνοντας έτσι την κερδοφορία τους, ενώ το Δημόσιο παύει να συνδράμει στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, «αποδεσμεύοντας» ζεστό κρατικό χρήμα για την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων.
Αυτή η γενική επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου, η οποία δεν κάνει "διακρίσεις" σε εργαζόμενους ή απόμαχους της εργασιας του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα ή σε αυτοαπασχολούμενους, πρέπει να σημάνει παλλαϊκό συναγερμό αντίστασης. Οι ενωτικοί αγώνες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων μπορούν να αποτρέψουν το δρομολογημένο έγκλημα.
BAΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΠΕ
Τα βασικά σημεία της Έκθεσης του ΚΕΠΕ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και εμφανίζονται ως"δημοσιονομικά αναγκαία" για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν νέο χτύπημα για τους ασφαλισμένους και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων έχουν ως εξής:
- Με πρόσχημα μια επίπλαστη "κοινωνική ισότητα" που θα φέρει ,όμως, την ισοπεδωτική εξίσωση όσων ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει, προωθείται νέα ενοποίηση Ταμείων. 
- Με την ίδια πρόφαση μεθοδεύεται η κατάργηση των ηλικιακών ορίων των εργαζομένων στα "βαρέα και ανθυγιεινά" , τις μητέρες με ανήλικα τέκνα, τους εργαζόμενους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 35ετία, αλλά και για ειδικές ομάδες εργαζομένων π.χ. ένστολοι, δημόσιοι υπάλληλοι και η ηλικία συνταξιοδότησης ωθείται προς τα ανώτερα ηλικιακά όρια , δηλαδή τα 67 έτη για όλους.
- Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στη στόχευση της νέας μελέτης βρίσκεται και η αύξηση των αναγκαίων ενσήμων για την τεκμηρίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Συγκεκριμένα , επανέρχεται το ζήτημα αύξησης του ελάχιστου αναγκαίου αριθμού ενσήμων για κατοχύρωση δικαιώματος σύνταξης (15-ετία). Ανάλογο ζήτημα είχε ανακύψει το 2012 για αύξηση των ενσήμων από 4500 ενσήμων στα 6000 ένσημα. Αν το συγκεκριμένο μέτρο τεθεί σε εφαρμογή, θα οδηγήσει στην στέρηση της σύνταξης για έναν πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων που αδυνατούν να συμπληρώσουν τα αναγκαία ένσημα λόγωκαθυστερημένης εισόδου στην αγορά εργασίας, παρατεταμένης ανεργίας κλπ.
- Στο στόχαστρο της αναλογιστικής μελέτης του ΚΕΠΕ μπαίνουν και οι αναπηρικές συντάξεις. Συγκεκριμένα ανερυθρίαστα το ΚΕΠΕ αναφέρει : «αποτελούν διέξοδο για νέους ασφαλισμένους ή ασφαλισμένους με λίγες ημέρες ασφάλισης». Στην ουσία είναι σαν να ισχυρίζεται το κυβερνητικό ΚΕΠΕ ότι ο εργαζόμενος που έμεινε ανάπηρος, από ατύχημα ή ασθένεια, το επέλεξε προκειμένου να βρει διέξοδο και να συνταξιοδοτηθεί!
- Η κυβέρνηση σχεδιάζει, τέλος, εντός του 2015 να μειώσει επιπλέον τις εργοδοτικές εισφορές κατά μία μονάδα.
Tρίτη 29 Ιουλίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου