Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Αρχαιρεσίες ΣΣ ΕΑΠΑΕ

                                                                                                                                                                                                                       Μάρτης 2016

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι συνταξιούχοι,

Διανύουμε τον έκτο χρόνο της μνημονιακής επίθεσης που έχει οδηγήσει σε μια πρωτοφανή για τα μεταπολεμικά δεδομένα οικονομική, κοινωνική και θεσμική καταστροφή.
Τα συμπεράσματα πλέον είναι πολύ καθαρά. Και ο πλέον καλοπροαίρετος αντιλαμβάνεται ότι οι πολιτικές αυτές κάθε άλλο παρά δημοσιονομικές αιτίες έχουν. Είναι ενα συνολικό σχέδιο πολιτικής, οικονομικής και γεωπολιτικής κηδεμόνευσης της χώρας μας από τη γερμανική Ευρώπη, με πρόθυμους πολιτικούς διεκπεραιωτές στη χώρα μας και που εξυπηρετούν συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα. Τη δημιουργία μιας χώρας προτεκτοράτο με φτηνό, εξαθλιωμένο και ανασφαλές εργατικό δυναμικό.

Οι ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί και επενδυθεί στην εκλογική νίκη του Σύριζα το Γενάρη του ΄15, διαψεύσθηκαν, και η συνθηκολόγηση και παράδοσή του επέβαλαν ένα τρίτο μνημόνιο που θα ολοκληρώσει, αν υλοποιηθεί, την πλήρη καταστροφή της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και του κοινωνικού κράτους, όπως το γνωρίσαμε μεταπολεμικά.

Η συνθηκολόγηση αυτή είναι το φυσιολογικό αποτέλεσμα όσων επέλεξαν να υπηρετήσουν ιδεοληψίες και ευρωλάγνα οράματα, παραβλέποντας τον αντιδραστικό και νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα της γερμανικής Ευρώπης και του Ευρώ.
Οι αγώνες όμως που αναπτύχθηκαν και αναπτύσονται, αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη 2015 και την ανάδειξη της κυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ, είναι το πιο αισιόδοξο στοιχείο μετά τη συγκλονιστική διάψευση των ελπίδων. Δείχνει ένα λαό αποφασισμένο να μην υποκύψει και να μην αφήσει την τύχη και το μέλλον του στα χέρια όσων θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν σαν πειραματόζωο, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα οικονομικά και ταξικά συμφέροντα.
Τα πλατιά λαϊκά στρώματα, μέσα από τους αγώνες τους, διαμορφώνουν ενα μέτωπο αντίστασης αλλά και ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών και όσων δυνάμεων τις υπηρετούν. Γιατί δεν φτάνει να αντιδράς για την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, τις μειώσεις των συντάξεων, την αύξηση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά πρέπει να αγωνίζεσαι και για την ανατροπή των αιτιών που οδηγούν σε αυτές τις πολιτικές.
Σε αυτό το μέτωπο το συνταξιουχικό κίνημα όχι μόνο πρέπει να δώσει το δυναμικό παρόν αλλά και να πρωτοσταστήσει στην ενίσχυση και ανάπτυξή του. Γιατί μπροστά στον «αργό θάνατο» που επιβάλλουν στους συνταξιούχους η ελπίδα είναι στους αγώνες που αναπτύσονται.
Γιαυτό και χρειαζόμαστε ενα συνταξιουχικό κίνημα στο κλάδο μας:
  • Που δεν θα αναπαράγει εκείνο το παλιό συνδικαλιστικό κατεστημένο που είχε προσδεθεί στην εξυπηρέτηση των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης. Εκείνο το κατεστημένο που μετά την κατάρρευση των κομμάτων που στήριξαν αναζητούν ενα νέο ρόλο, δήθεν ακομμάτιστου, δημιουργώντας μέσα στα σωματεία θύλακες μικροεξουσίας για την  αναπαραγωγή του παραγοντισμού τους.
  • Που δεν θα στηρίζει  αντιενωτικές και αυτάρεσκες πρακτικές, που μπορεί να ικανοποιούν την ιδεολογική καθαρότητα κάποιων αλλά δεν βοηθούν στη διαμόρφωση μαζικού και δυναμικού συνταξιουχικού κινήματος.
  • Που δεν θα προσχωρεί σε μια νέα μορφή κυβερνητικού συνδικαλισμού, προσαρμοσμένο στις συνθήκες της νέας κυβερνητικής εξουσίας.
  • Που θα ανοίγει δρόμους ενοποίησης του συνταξιουχικού κινήματος και δεν θα ενισχύει εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Που θα ανταποκρίνεται στις νέες απαιτήσεις που διαμορφώνει η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, η όλο και μεγαλύτερη ταύτιση συμφερόντων που κάνει δυσδιάκριτες παλαιότερες διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό των συνταξιούχων.
  • Που δεν θα παραμένει στα λόγια αντίθετο στα μνημόνια, αλλά θα έχει καθαρό λόγο και θέσεις, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές και με ανοικτό μέτωπο απέναντι σε όσες πολιτικές δυνάμεις υλοποιούν καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές.

  • Που θα λειτουργεί με τον πλέον δημοκρατικό τρόπο δίνοντας την ευκαιρεία στον καθένα να αισθάνεται το σωματείο σαν το σπίτι του και χώρο στήριξης των συμφερόντων του. Που η οποιαδήποτε πλειοψηφία δεν θα λειτουργεί με καθεστωτικές αντιλήψεις επιβάλλοντας τον τρόπο λειτουργίας και δράσης των μελών του.
  • Που δεν θα επιλέγει «αγωνιστικό μετερίζι» ανάλογα με τις ιδεολογικές και πολιτικές προτιμήσεις της εκάστοτε πλειοψηφίας, αλλά στη δύσκολη συγκυρία που ζούμε και την ανάγκη της μεγαλύτερης δυνατής συσπείρωσης δυνάμεων, να παίρνει αλλά και να στηρίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία δημιουργεί δυνατότητες ανάπτυξης κινήματος ανατροπής αυτών των ανάλγητων μνημονιακών πολιτικών, για την διεκδίκηση των λεηλατημένων αποθεματικών των ταμείων, για την αποκατάσταση των συντάξεων μας, για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος.
.
Εμείς
σαν ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ εκφραζόμαστε από τις ιδέες που καταθέτουμε παραπάνω. Γι’ αυτά δεσμευόμαστε να αγωνισθούμε, στη βάση αυτή θα επιδιώξουμε την συσπείρωση και κοινή πορεία και με άλλες δυνάμεις κι ελπίζουμε ότι

Εσύ
θα εκτιμήσεις την διαφορά των ιδεών και των πρακτικών μας και θα τις ενισχύσεις με την ψήφο σου στις επερχόμενες αρχαιρεσίες του Συνδέσμου.

·        Τέρμα στην ανέχεια, στη συνεχή φτωχοποίηση των συνταξιούχων.
·        Τέλος στην συναίνεση του παλιού και νέο-μνημονιακού κομματικού μπλοκ!
·        Ενωτικοί αγώνες για αξιοπρεπή σύνταξη, δωρεάν ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ περίθαλψη.
·        Δημιουργία νέων θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας για τις νεότερες γενιές.
·        Να βάλουμε  τέλος στα μνημόνια, για έναν λαό υπερήφανο και αφεντικό στην πατρίδα του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου