Τρίτη 23 Μαΐου 2017

4ο Μνημόνιο: Νέες δραματικές συνέπειες χωρίς όρια

Όταν διαβάζει κανείς το τέταρτο μνημόνιο και ακούει αυτά που διακηρύσσουν οι υπουργοί και οι βουλευτές της συγκυβέρνησης από τα έδρανα της βουλής, αισθάνεται πραγματική φρίκη.
Νιώθει φρίκη για τις συνέπειες που θα έχει η υλοποίησή του νέου μνημονίου για τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού. Αισθάνεται φρίκη για τα ψέματα και τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που εισηγήθηκαν μέσω του νομοσχεδίου, που πλέον αποτελεί νόμο του ελληνικού Κράτους.
Είναι άκρως ενδεικτικές οι πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου για τις συλλογικές συμβάσεις. Η υπουργός από το βήμα της Βουλής, πριν λίγες ημέρες, δεν δίστασε να προχωρήσει σε μια ομιλία — ψέμα από την αρχή μέχρι το τέλος!
Οι αλλαγές που προβλέπει ο νέος νόμος είναι σαρωτικές και δραματικές για τον λαό. Επιβάλει νέες, τεράστιες μειώσεις εισοδήματος για εκατομμύρια πολίτες, τεράστια μείωση συντάξεων, τεράστια μείωση κοινωνικών δαπανών, τεράστιες αλλαγές στη λειτουργία των συνδικάτων με στόχο τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, επαναβεβαίωση και από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της κατάργησης εργασιακών δικαιωμάτων.
Α. Οι νέες μειώσεις των συντάξεων θα ξεπεράσουν το 25%, με δεδομένο ότι δεν περιορίζονται μόνο στη μείωση της προσωπικής διαφοράς και των επικουρικών συντάξεων. Παράλληλα καταργούνται τα οικογενειακά επιδόματα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι συνταξιούχος του δημοσίου του οποίου η προσωπική διαφορά κυμαίνεται μεταξύ 153-240 ευρώ. Μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου (50 ευρώ φορολογική επιβάρυνση, περίπου) η διαφορά φτάνει τα 290 ευρώ μηνιαίως. Εάν σε αυτό αθροίσουμε την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων περίπου 52 ευρώ για έγγαμο με ένα παιδί, η μείωση φτάνει σχεδόν τα 340-350 ευρώ. Και αν υπάρχουν δυο συνταξιούχοι σε μια οικογένεια (πράγμα σύνηθες) οι μειώσεις είναι επί δύο και ξεπερνούν τις 7.000 ευρώ ετησίως για μια οικογένεια.
Β. Συνταξιούχος του ΙΚΑ του οποίου το επίδομα συζύγου είναι ίσο με το 1,5 ημερομίσθιο της ΕΓΣΣΕ. και ανέρχεται σε 50,35 ευρώ. Το επίδομα παιδιών είναι 20% της σύνταξης για το πρώτο παιδί, 15% για το δεύτερο και 10% για το τρίτο με πλαφόν ανωτάτου ορίου σύνταξης-όσο, επί του τεκμαρτού μισθού της 10ης ασφαλιστικής κλάσης-867,25 ευρώ. Η μείωση δηλαδή για έναν συνταξιούχο με δύο παιδιά, έστω και αν δεν φτάνει το ανώτερο πλαφόν, μπορεί να υπερβεί τα 300 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις με τρία παιδιά να φτάσει περίπου στα 400 ευρώ, μόνο από το «κούρεμα» των οικογενειακών επιδομάτων. .Εάν στις απώλειες αυτές, συνυπολογιστούν το ποσό από τη μείωση του αφορολογήτου (περίπου 50 ευρώ το μήνα) και η μείωση της «προσωπικής διαφοράς» (περίπου 200 ευρώ το μήνα), τότε η συνολική μείωση μπορεί να φτάσει τα 650 ευρώ το μήνα, σε αρκετές περιπτώσεις. Μιλάμε δηλαδή για μια πραγματική λεηλασία! Για αυτό ακριβώς, από όλες τις νέες περικοπές, η κυβέρνηση προσδοκά 5,5 δισ. ευρώ.
Γ. Η μείωση του αφορολογήτου φέρνει για τη μεγάλη πλειοψηφία των εισοδημάτων μείωση γύρω στα 650 ευρώ ετησίως. Συνολικά αυτό το μέτρο αφήνει άθικτα τα πολύ μεγάλα εισοδήματα και μειώνει οριακά τα εισοδήματα γύρω στις 40.000 ευρώ. Πάντως να θυμηθούμε ότι οι μειώσεις αυτές έρχονται πριν υλοποιηθούν οι μειώσεις από το νόμο Κατρούγκαλου και τη μείωση του αφορολογήτου. Φέτος δηλαδή ακόμα και αυτοί που δηλώνουν εισόδημα γύρω στις 15.000 ευρώ θα πληρώσουν φόρο 150 ευρώ περισσότερο από πέρυσι.
Δ. Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις με σαφή διάταξη (αρθρο16) αναφέρεται ότι οι διατάξεις του νόμου 4024/2011 (μνημόνιο Παπανδρέου-Βενιζέλου-Ρέππα) ισχύουν έως το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Επομένως οι δηλώσεις της κυρίας Αχτσιόγλου και των υπολοίπων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως ψευδείς. Οι συλλογικές συμβάσεις θα συνεχίσουν να παραμένουν σαν «κουφάρια» των μνημονίων, χωρίς δυνατότητα μετενέργειας και με τις κλαδικές και ομοιεπαγγελματικές συμβάσεις να παραμένουν «κουρέλια» χωρίς δυνατότητα ολικής επέκτασης τους.
Ε. Τέλος, με το 4ο μνημόνιο πλήττονται τα συνδικάτα. Συγκεκριμένα, το σύνολο των μελών των δ.σ. των πρωτοβάθμιων και τα μέλη των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών φορέων πρέπει εφεξής να καταβάλλουν, σε περίπτωση αδείας για συνδικαλιστικούς λόγους, να καταβάλλουν τις αποδοχές τους. Αυτό σημαίνει τον άμεσο περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης.
Συνολικά, το 4ο μνημόνιο περιλαμβάνει πληθώρα διατάξεων οι οποίες θα επιβαρύνουν την πλειονότητα του κοινωνικού συνόλου. Τα περίφημα αντίμετρα αποτελούν μια «φούσκα» αφού αφορούν σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις και οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για την εφαρμογή τους, ποτέ δεν θα ικανοποιηθούν. Είναι ξεκάθαρο ότι με την εφαρμογή του νέου μνημονίου, η «φτωχοποίηση» της ελληνικής κοινωνίας θα συνεχιστεί με ακόμη πιο τραγικούς ρυθμούς, προκαλώντας περαιτέρω δραματικές συνέπειες σε βάρος του λαού. Εκτός και αν ο ίδιος ο λαός ανακόψει τις εξελίξεις και επιλέξει μια εναλλακτική λύση, εκτός μνημονίων, εκτός Ευρωζώνης και ΕΕ, με μετάβαση στο εθνικό νόμισμα και υλοποίηση ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.
*Η Δέσποινα Σπανού είναι υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της Λαϊκής Ενότητας και μέλος της Π.Γ. της ΛΑ.Ε.
**Πηγή: Κυριακάτικη εφημερίδα Kontranews (21/5/2017)

1 σχόλιο:

  1. Θέλω να απαντήσω σε όλα όσα γράφετε , αλλά δεν έχω τον χώρο , γι αυτόν τον λόγο , σας έχω ζητήσει διαμέσου της ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗΣ , ΝΑ ΜΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΉΣΕΤΕ ΛΊΓΟ ΑΠΌ ΤΟΝ ΧΡΌΝΟ ΣΑΣ , ΝΑ ΜΕ ΔΕΧΤΕΊΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΡΌΑΣΗ , ΓΙΑ ΝΑ ΣΑς ΕΚΘΈΣΩ ΤΑ ΠΙΣΤΕΎΩ ΚΑΙ ΠΡΕΣΒΕΎΩ ΜΟΥ .Περιμένω το κάλεσμά σας . giorgos.argyrou@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή