Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Η τοποθέτηση της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στη ΓΣ ΣΣΕΠΑΕ στις 20 Μάρτη 2019


Ξεκινώντας από την αντίληψη ότι τέτοιου είδους συγκεντρώσεις πρέπει να αξιοποιούνται για ένα ουσιαστικό προβληματισμό πάνω στα ζητήματα που μας απασχολούν και όχι σαν μια ευκαιρία για να επιβεβαιώσουμε τις πλειοψηφίες η της μειοψηφίες, θέλω να καταθέσω ορισμένες σκέψεις.
1. Υπάρχει ένα σχέδιο ψηφίσματος το οποίο συμπυκνώνει σε γενικές γραμμές τα αιτήματα του συνταξιουχικού κινήματος, παρά ίσως τις επί μέρους παρατηρήσεις που μπορεί κάποιος να προβάλει.
Το ερώτημα όμως είναι: είναι αρκετό αυτό. Είναι αρκετό να γίνονται καθαρά τα αιτήματα μας η χρειάζεται και κάτι παραπάνω. Μπροστά μας θα έχουμε μια μεγάλη επικοινωνιακή επίθεση, από τη μια της κυβέρνησης ότι οι συντάξεις εξασφαλίστηκαν- αλήθεια πιστεύει κανένας ότι οι συντάξεις εξασφαλίσθηκαν;- και από την άλλη της αντιπολίτευσης που μιλάει δημαγωγικά για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου αλλά στη θέση του βάζει τη λογική της ιδιωτικής ασφάλισης; Ποια είναι η αποτίμηση της αναστολής περικοπής των συντάξεων-γιατί περί αναστολής πρόκειται; Η τροπολογία ξεκαθαρίζει ότι η περικοπή καταργείται για το 2019 αλλά παραμένει και συμψηφίζεται με μελλοντικές αυξήσεις. Τι ήταν εκείνο που υποχρέωσε την κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση; Αυτή η μη περικοπή χαρίστηκε ,ή, κατακτήθηκε; Ο κίνδυνος ένα μεγάλο μέρος των συνταξιούχων να επαναπαυθεί ότι τελείωσαν οι περικοπές αφαιρεί δυνάμεις από το συνταξιουχικό κίνημα.
Πρέπει πέρα από τους γενικούς στόχους να δούμε τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση τους; Αν π.χ. λέμε κατάργηση όλων των αντισφαλιστκών νόμων, ποιών ακριβώς και τι βάζουμε στην θέση τους;
Τι λέμε για την μείωση των εισφορών στους μη μισθωτούς, που είναι το πρώτο βήμα για την μείωση των εργοδοτικών εισφορών που θα βουλιάξουν τα ταμεία;
Τι λέμε για το γεγονός ότι το γεγονός της αγνόησης των αποφάσεων του ΣΤΕ δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σεβασμού της δικαιοσύνης αλλά και πρόβλημα δημοκρατίας;. Αντιλαμβανόμαστε ότι η εκτελεστική εξουσία αυτονομείται από τους θεσμούς; Που θα στηριχθεί ό λαός απέναντι στη αυθαιρεσία της εξουσίας;
Μέχρι να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, βάζουμε ζητήματα άμεσης ανακούφισης των συνταξιούχων όπως π.χ. αυξήσεις τώρα; Τη αποκατάσταση των παρανομιών από την υλοποίηση του νόμου Κατρούγκαλου; Ποιό άμεσο διεκδικητικό πλαίσιο μπαίνει που να συσπειρώνει και εμπνέει τους συνταξιούχους; Από τα παραπάνω ερωτήματα οδηγούμαστε σε ένα άλλο ερώτημα:
Με δεδομένο τον πολιτικό συσχετισμό που υπάρχει σήμερα, με συντριπτική υποστήριξη των μνημονιακών πολιτικών από τα κόμματα της Βουλής, ποια είναι η διέξοδος για την υλοποίηση των διεκδικήσεων μας;  Η αναστολή της περικοπής έγινε κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των συνταξιούχων που δημιουργούσαν έντονο πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση μπροστά και στις εκλογές που έρχονται. Και αν τώρα για τους δανειστές και τη ΕΕ αυτή η αναστολή μπορεί να ήταν ανεκτή, ας σκεφτούμε τι πολιτικές προϋποθέσεις χρειάζονται για να επιτευχθούν μεγαλύτεροι στόχοι. Δλδ μπορούν να δημιουργηθούν τέτοιες προϋποθέσεις όταν εμείς οι ίδιοι ενισχύουμε τους δήμιους μας; Εδώ ο αγώνας πρέπει να πάρει έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά.  Και για να επιτευχθούν  πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη κινητοποίηση και πίεση και εδώ πρέπει να διαλέξουμε με ποιούς πάμε σε αυτή τη πορεία. Και έχει σχέση με το επόμενο θέμα για την  είσοδό μας στην ΑΓΣΣΕ.
Η πλειοψηφία του ΔΣ προτείνει να ενταχθούμε στην ΑΓΣΣΕ, ένα συνδικαλιστικό όργανο που στα δέκα χρόνια μνημονίων διοργάνωσε μία κινητοποίηση, δεν συμμετείχε σε καμία από τις μεγάλες κινητοποιήσεις του συντονιστικού οργάνου των συνταξιούχων, που ενώ εμείς μέσα στο ψήφισμά μας μιλάμε για δημόσια κοινωνική ασφάλιση, η ΑΓΣΣΕ διοργανώνει συνέδρια με χορηγό ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών υγείας, που διοργανώνει ημερίδες με κάποια εταιρεία MBC business center και με συμμετοχή πρώην βουλευτού του ΛΑΟΣ. Δηλαδή εμείς θεωρούμε ότι τα συμφέροντα μας εξυπηρετούνται καλύτερα με αυτούς που δεν κάνουν τίποτα, παρά με την προοπτική συσπείρωση όλων των αγωνιστικών δυνάμεων, αποδυναμώνοντας έτσι το μέτωπο των συνταξιούχων τη στιγμή που οι στόχοι που βάζει και το ψήφισμα απαιτούν ένταση της αγωνιστικής δράσης. Και βέβαια τίθενται ένα τεράστιο ηθικό και νομικό ζήτημα με την πρόταση του ΔΣ να ορισθούν!!!!!!!!!!!! οι αντιπρόσωποι για το επικείμενο συνέδριο της ΑΓΣΣΕ, μιας και ο σύνδεσμός μας δεν έχει εκλεγμένους από τις τελευταίες εκλογές. Ας αναλογισθούμε όλοι τις συνέπειες αυτών των επιλογών.
                                                            Ο εκπρόσωπος της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
                                                                         Παπαδέας Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου